Graviditet og fødsel

En piskesmælds-skIMG_1592ade indebærer stort set aldrig, at man behøver at afstå fra graviditet. Graviditeten forværrer ikke de symptomer man har efter sin piskesmælds-skade. I stedet, ligesom ved andre forskellige ledsygdomme, forbedres den gravides tilstand ofte på grund af de hormoner, der udskilles fra moderkagen. Hormonerne har samme effekt som cortisonbehandling. Det betyder, at man kan få det bedre under graviditeten end man havde det inden, men måske også få en vis forværring efter fødslen. Samtidig kan andre almindelige graviditetsproblemer som bækkenløsning ramme dem, som har symptomer efter en piskesmælds-skade.

Et specielt problem under graviditeten kan være lindring af de piskesmælds-relaterede smerter. Ingen medicin overhovedet er at foretrække. Hvilken medicin kan man anvende?

Smertestillende håndkøbsmedicin kan deles op i 3 grupper:

  • Paracetamol kan man anvende  uden risiko i normal dosering.
  • Voltaren, Brufen og Ipren m.fl. kan påvirke fosterets blodcirkulation og nyrer under de sidste 3 måneder af graviditeten – og kan også påvirke blødningstendenser hos den gravide.
  • Magnyl m.fl. – har lidt den samme bivirkningsprofil som Ipren. I særlige tilfælde, hvis man tidligere har haft problemer med dårligt fungerende moderkage, kan de dog anvendes frem til en måned før fødsel ved lav dosis.

Smertelindring under fødsel: Piskesmældsramte kan som regel få samme smertelindring som alle andre.