Arbejdsliv

lillemusVi tror de fleste vil gøre alt hvad de kan for at beholde deres arbejde, hvis de skulle blive ramt af sygdom. Arbejde er en hjørnesten i de fleste voksne menneskers liv, og ofte den måde vi definerer os selv på.

Derfor kan det være forbundet med både sorg, angst og frustrationer pludselig ikke at kunne passe sit job. Dertil kommer den økonomiske usikkerhed, hvis hverdagen skal hænge sammen på sygedagpenge eller slet og ret ingenting. Der kan komme en skævvridning i parforholdet hvis den ene part lige pludselig skal forsørge den anden. Et tab af frihed.

At prøve at bibeholde kontakten til arbejdsmarkedet er klart at foretrække. Man skal ikke straks gå i panik som nyskadet og tænke hvordan skal det her nogensinde komme til at hænge sammen.

Første skridt som nyskadet er at sørge for at holde sig i ro, så kroppen kan restituere sig og ikke forværre skader. Så prøv med en 14 dages sygemelding og se hvordan det går. De allerfleste piskesmælds-ramte vi er i kontakt med fortæller, at de bare ville i gang igen så hurtigt som muligt, og har forsøgt at gøre alt hvad de plejede.

Langt de fleste er friske igen efter en kort periode med ubehag og smerter, men for dem hvor det udvikler sig til en varig skade, er det ekstremt vigtig at dosere sit arbejdsliv i starten.

Vi kender mange eksempler på mennesker med en varig skade, hvor det er lykkedes at holde kontakten til arbejdsmarkedet – men langt flere, der er endt enten på førtidspension, i et meget stressende kontanthjælpsforløb med arbejdsprøvninger, eller helt uden indkomst.

Du kan læse om Conny og om Johnny, der selv om de har en varig skade, på hver sin måde,  har kæmpet sig tilbage til arbejdsmarkedet